Η υψηλή διατροφική αξία της ελιάς Χαλκιδικής

Το βασικό συστατικό της πολύτιμης μεσογειακής διατροφής, η ελιά, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γευστικότητα. Η υψηλή διατροφική αξία της ελιάς, καθιστά τον καρπό αυτό πολύ σημαντικό για μία υγιεινή διατροφή.

διατροφική αξία ελιάς

Αναφορικά με την ελιά...

Η ελιά αποτελεί καρπό του ελαιόδεντρου Olea europea, και παρόλο που συχνά δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο ελαιόλαδο, η ελιά αποτελεί θεμέλιο της Μεσογειακής διατροφής. Προσφέρει μοναδικές θρεπτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά, ενώ αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των λιπαρών οξέων που διαθέτει, σε συνδυασμό με μια σειρά θρεπτικών συστατικών, που αθροιστικά, δρουν θετικά για τον οργανισμό και την υγεία.

Συγκεκριμένα, η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αποτελεί μια ποικιλία που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Χαλκιδική. Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της περιοχής και τα χαρακτηριστικά του εδάφους, προσδίδουν στον καρπό πικάντικη και ελαφρώς όξινη γεύση, σε συνδυασμό με ευχάριστες νότες φρουτώδους αρώματος. Ακόμη, η ελιά Χαλκιδικής καλείται συχνά «γαϊδουροελιά», εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους των καρπών της, που κυμαίνεται μεταξύ 4-14 γραμμαρίων.

Είναι γνωστό ότι τα οφέλη του ελαιόλαδου και της ελιάς αναγνωρίζονται από πολύ νωρίς στην ιστορία. Η απόδειξη αυτού, είναι οι Μεσογειακοί λαοί, οι οποίοι τρέφονται με φρούτα, λαχανικά, λίγο κόκκινο κρέας και κύρια πηγή λιπαρών οξέων τα προϊόντα της ελιάς. Οι λαοί αυτοί, παρουσίαζαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μείωση στην εμφάνιση χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών (καρκίνος, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα χαρακτηριστικά και τη σύσταση της ελιάς.

Η διατροφική αξία της ελιάς

Ανάλογα με την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, ωρίμανσης και επεξεργασίας, η σύσταση της επιτραπέζιας ελιάς σε θρεπτικά μπορεί να διαφέρει. Συνήθως όμως, αποτελείται κατά 60-80% από νερό και περιέχει κυρίως λιπαρά οξέα (σε ποσοστό 10-30%) και πρωτεΐνες (σε ποσοστό 1-1,5%). Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής συγκεκριμένα, αποτελείται κατά 74% από νερό και περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 1%. 

Το κυριότερο λιπαρό οξύ που συναντάται είναι το ολεϊκό (oleic acid), το οποίο είναι μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Σύμφωνα με έρευνες, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής, των καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει πιθανή αντικαρκινική δράση. Ακόμη, η ελιά περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Σε αυτές εντάσσονται η βιταμίνη Ε (πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό), η βιταμίνη Α (ενίσχυση της όρασης, της αναπαραγωγής, επίδραση στο δέρμα) και καροτενοειδή, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12. Η διατροφική αξία της πράσινης ελιάς περιλαμβάνει και τα εξίσου σημαντικά ιχνοστοιχεία. Αυτά είναι ο χαλκός, που μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς και το ασβέστιο, που επιδρά θετικά στα οστά, τους μύες και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνεται το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το νάτριο, κυρίως σε ελιές που συντηρούνται σε άλμη.

Η πράσινη ελιά περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η καλύτερα μελετημένη πολυφαινόλη είναι η υδροξυτυροσόλη (hydroxytyrosol), η οποία έχει αντικαρκινική και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιτίθεται σε κύτταρα του οργανισμού και προκαλούν βλάβες. Ως εκ τούτου, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης ή την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων. Άρα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην ελιά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Ακόμη, η ελιά περιέχει ελαιοευρωπαΐνη (oleuropein), τυροσόλη κ.α. Οι πολυφαινόλες μειώνουν την εμφάνιση φλεγμονής, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν νευρο-προστατευτική δράση. Τέλος, περιέχει σε μικρότερες ποσότητες μη-πολυφαινολικά συστατικά που είναι εξίσου ευεργετικά, όπως το σκουαλένιο και οι φυτοστερόλες.

Ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου Gaia Olives
ελιές Χαλκιδικής
ελιές μαριναρισμένες

Συμπερασματικά

Όσον αφορά την επίδραση των θρεπτικών συστατικών της πράσινης ελιάς σε διάφορες ασθένειες, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες έχουν πολλά οφέλη. Αρχικά, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής και εμποδίζουν την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών. Ταυτόχρονα, επιβραδύνουν τη γήρανση και την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών. Ακόμη, η κατανάλωση πράσινης ελιάς αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Θετική είναι η επίδραση που παρατηρείται στη λειτουργία της καρδιάς. Οι ελιές και το ελαιόλαδο συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως μέσω της δράσης του ολεϊκού οξέος. Το ολεϊκό οξύ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ και αντιοξειδωτικά δρα προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του στομάχου. Τέλος, στους Μεσογειακούς λαούς παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά οστεοπόρωσης και έχει προταθεί ότι συστατικά της ελιάς επηρεάζουν την κατάσταση των οστών.

Η θρεπτική αξία της ελιάς αποτελεί μεγάλο όφελος για ολόκληρο τον οργανισμό

Συμπερασματικά, η υψηλή διατροφική αξία της πράσινης ελιάς, με συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να εντάξει κανείς στο διαιτολόγιο του την πράσινη ελιά, όχι μόνο λόγω της απολαυστικής γεύσης της, αλλά κυρίως, επειδή η ελιά αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια με πολλαπλά οφέλη.